İş Kazası Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

İş Kazası Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Bir iş kazasının gerçekleşmesi sadece çalışma saatlerinde mi tespit edilebilir?                                              

Bir olayın ‘iş kazası’ olarak sayılabilmesi için işçinin olay anında hemen zararın belli olması gibi bir şart yoktur. Kazanın yaşandığı anda anında herhangi bir belirti görülmeyebilir. Ancak; daha sonradan ortaya çıkan bedensel veya ruhsal sorunların çalışma sırasında yaşanan kazalara bağlı olduğu doktor raporu ile belgelenirse, bu durum da iş kazası olarak değerlendirilir.

İş kazasına uğramış olan bir işçinin sigortalı olup olmaması önemli midir?

Hayır önemi değildir. İş kazası geçiren kişi sigortasız olsa dahi bağlı bulunduğu SSK’ya başvuru yaparak sigortalı olarak çalışan işçilerin yararlandıkları bütün haklardan faydalanabilirler.

iş kazasıBir iş kazası gerçekleştiğinde ilk olarak yapılması gerekenler nelerdir?

Bir iş kazası gerçekleştiğinde, işverenin hemen bölgedeki zabıtaya (savcılık veya karakol) bilgi verme yükümlülüğü vardır. Eğer işverenler bu bilgi verme görevini yapmıyorsa, çalışanlar bildirebilir.

Bundan sonra izlenilen süreç nasıldır?

Olayın zabıtaya bildirilmesinin hemen ardından, bir dilekçe tutularak, SSK Bölge Müdürlüğü’ne de bildirim yapılır.

Peki, olayın bir iş kazası olup olmadığına karar veren merci kimdir?

Kazayla alakalı olarak SSK Bölge Müdürlüğü’ne başvurulmasından sonra, Bölge Müdürlüğü’nden olay yerine hemen müfettişler gönderilir. Bu müfettişlerin tutmuş oldukları rapora göre, gerçekleşen olayın iş kazası olup olmadığına karar verilir.

Müfettişlerin yaptığı inceleme esnasında işçiler nelere dikkat etmelidir?

Müfettişler kaza yerinde inceleme yaparken, kazaya uğrayan işçi eğer durumu orada olabilecek kadar iyiyse mutlaka orada bulunmalıdır. Eğer kazaya uğrayan işçi orda bulunabilecek durumda değilse, olayı gören çalışan arkadaşları var ise, mutlaka müfettişlere bilgi vermelidirler.  Müfettiş de raporlarına bu kazayı gören işçilerin isimlerini tanık olarak yazmalıdırlar.

İş Sağlığı ve Güvenliği- İş KazasıKazanın gerçekleşmesinden sonra, kazaya uğramış olan işçinin ne kadar dinlenme süresi vardır?

Kazadan sonra işçiye SSK tarafından verilmiş olan istirahat süresince işçinin dinlenme hakkı vardır. Bu süreçte ise işçinin işten atılması mümkün değildir. İstirahat süresinin, işçinin ihbar süresinden 6 hafta geçmesi gibi bit durumda ise işverenin işçiyi işten atma hakkı vardır. Ancak burada da işçinin tazminatının ödenmesi zorunludur.

İş kazasının yaşanmasının ardından işçilerin işverene karşı uygulayabileceği hakları nelerdir?

İşçiler kazanın ardından iş mahkemelerine başvurarak maddi ve manevi tazminat davası açabilirler. Ki bu da işçilerin haklarını savunabilmeleri açısından en uygun yoldur.

Tüm Blog Konuları

KORU OSGB

KORU OSGB
ACİL DURUM ORGANİZASYON PLANLAMALARI

Yukarı Çık

SOSYAL MEDYA

Bizleri resmi sosyal medya sayfalarımız üzerinden takip ederek en güncel kampanyaları ve haberleri öğrenebilirsiniz.

E-Bültenimize kayıt olmak ister misiniz?

* Mail adresinizi girerek, bizden mail almayı kabul ettiğinizi beyan etmiş olursunuz.

X